Kuksa z lipového dřeva zdobená runovými symboly bohů starého Islandu motivy o objemu cca 0,3 l. Ručně zdobená Kuksa (zvaná též Guksi či Kåsa) je vhodná pro studené i teplé nápoje včetně alkoholických. Tato kuksa je zdobena ve vikingském/germánském stylu. Tyto dřevěné "poháry" se svým typickým provedením rukojeti a zdobením jsou charakteristické pro celou starověkou a středověkou Skandinávii, vikingskou i saamskou kulturu.
Kuksa je po obvodu zdobena šesti runovými sigily = 6 jmény hlavních bohů: 1x Frey (Freyr), 4x Odin (resp. runové znaky Fjolnir, Fengur, Thundur, Thekkur .. což jsou všechno Odina přízviska) a 1x Thor (Thrumur). Runové symboly pochází z islandského grimoáru zvaném Galdrabók (Kniha magie). Tento manuskript se dochoval ze 16-17. stol. na Islandu
Jméno kuksy zní Sturlungar - Sturlungové byli jeden z nejsilnějších rodinných klanů na raně středověkém Islandu. Jejich osudy popisuje Sága o Sturlunzích a jejím nejznámějším potomkem byl Snorri Sturluson.
- vlivem používání vnitřek kuksy časem přirozeně ztmavne
- 100 % přírodní materiál, vhodné i pro alergiky
Používání a péče:
- k mytí a čištění používejte pouze čistou vodu, nepatří do myčky
- v případě potřeby (silné znečištění / mastnota) lze vyjímečně použít i omytí pomocí saponátu a houbičky/hadříku, ale poté je potřeba důkladný oplach čistou vodou
- nenechávejte na prudkém slunci - mohlo by dojít k přeschnutí a rozpraskání
- nenechávejte nápoje v kukse příliš dlouho (např. přes noc) - dřevo by mohlo natáhnout příliš vody a při následném vyschnutí by mohlo praskat
Doporučení:
- první nápoje volte spíše studené a vlažné, poté postupně horké a vařící .. ať si dřevo zvykne :)
- na začátku může nová kuksa prosakovat podél vláken dřeva - to je v pořádku, stačí si v ní udělat několikrát kávu a postupně to poleví :)
- jednou za čas je vhodné zopakovat lehké naolejování zvenku i zevnitř
Pokud se objeví prasklina:
- menší prasklinky je možné ignorovat, je to normální zejména na začátku používání - časem se zatáhnou
- za větší praskliny si většinou můžeme sami nešetrným zacházením
- zevnitř lze praskliny utěsnit tak, že v kukse uděláme (klidně několikrát) hustou ovesnou kaši - drobná ovesná drť se dostane do praskliny a fyzicky ji tak utěsní .. stejně jak to dělali naši předkové v případě hrnků, nádobí a hrnců :)
- v případě správné péče (prostě nevystavovat ji extrémům) vydrží kuksa celý život .